Så som jag ser det

Kust, hav och natur. Därtill lite text som tillsammans med bilden blir intressant och kanske väcker tankar. Kanske överraskar jag någon gång med något annat än naturbilder. Det hoppas jag ni kan stå ut med.

Tallbiten - orädd rönnbärsälskare från norr

De är i sanning riktigt häftiga fåglar, tallbitarna. Nu har vi under än längre tid kunna njuta av dessa färgrika fåglar även i södra Sverige. Det är ett så kallat invasionsår av tallbit och det inträffar inte särskilt ofta. Senast, det var för cirka 20 år sedan, så det gäller att passa på att studera och fotografera dem när chansen ges. Exakt vad som lockat tallbitarna söderut är lite oklart. En en del av dem kommer så långt bortifrån som Ryssland. Men eftersom här är ett sällsynt rikligt rönnbärsår så är det troligen ingen vågad gissning att det är just tillgången på föda som lockat dem söderut. Till skillnad från nästa alla andra fåglar är de tämligen orädda och det går att med lite försiktighet komma riktigt nära. Tallbiten kallas ibland för nordens papegoja men också lite mindre smickrande för dumsnut. Detta möjligen för att den är så orädd och låter människan kom den in på livet.

Tallbiten är en färggrann fågel. Hannen lyser starkt rödbrokig medan honan är lite mildare i sina mer ljust rostbruna färg. Båda är mycket vackra. Jag hade turen att befinna mig ett par dagar på Mösseberg i Falköping då det fallit ett par centimeter snö. Tillräckligt mycket för att lägga sig på rönnbärsträden. Den vita snön kontrasterade fint till tallbitarna.

Inlagt 2019-11-15 17:54 | Läst 1570 ggr. | Permalink
Fina bilder och att det även blev med snö gjorde det ju inte sämre. Jag har än så länge bara fått honan i närbild, hanen satt tillsammans med andra tallbits högt upp i trädet och ville inte komma ner. Vi får se om jag får någon mer chans, men invasionen verkar ha avtaget iaf här nere i Skåne
Svar från Bengt Christensen 2019-11-15 19:06
Tackar. I Falköping var det fortfarande gott om tallbitar i går 14/11. Där växer en del rönn i bergslutningen ned mot stan så det gick fint att stå på bergkanten och fotografera och kom då i nivå med många av tallbitarna.
Grymt fina bilder och intressant med lite fakta, mycket roligt :)
Svar från Bengt Christensen 2019-11-15 19:01
Tusen tack och kul att du gillar inlägget .
En trevlig fågelart, ofta lätt att fotografera.
- hawk
Jättefina bilder där snön gör sitt till! Hoppas få se dom här i Östergötland, såg dom för kanske 25 år sen, men ännu inte. Hälsningar/ Björn T
Riktigt fina fåglar med fin skärpa och en trevlig bakgrund..
Med vänlig hälsning/Gunte..(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?