Så som jag ser det

Kust, hav och natur. Därtill lite text som tillsammans med bilden blir intressant och kanske väcker tankar. Kanske överraskar jag någon gång med något annat än naturbilder. Det hoppas jag ni kan stå ut med.

Ett grått, trevande försök

Förra året fick jag en kurs hos Patrik Larsson i landskapsfotografering i present av min kära hustru. Den hölls på Ramvikslandet i Bohuslän och på programmet stod bland annat fotografering ute på klipporna med vattnet mjukt svepande in över klippor och stenar. Underbara bilder som så ofta visas på Fotosidan.

Jag tvingades tyvärr lämna återbud till kurshelgen på grund av sjukdom men de där bilderna har fastnat på min näthinna och med tanken "Sådana bilder vill jag också kunna ta". Så jag bestämde mig för att göra ett försök på egen hand och började leta efter filter.

Det visade sig inte vara så enkelt att få tag i de gråfilet inklusive hållare och anpassningsring som behövs. Efter mycket sökande runt om i fotobutiker lyckades jag till slut hitta lite prylar på Kaffebrus. Dessutom till rimligt pris för mitt experiment.

Så i kväll gav jag mig ned till Galtabäck och havet i hopp om att jag skulle få till något som påminner om det jag sett på FS. Det gick så där. Havet, som jag vid flugfiske uppskattar håller sig lugnt, gjorde precis det. Kvällen var som ägnad åt flugfiske men nu var det inte spö som vilade över axeln utan kamera och stativ med tillbehör.

Nåväl. Jag gjorde några försök och fick till slutartider på två till tre sekunder och något lite går det att ana effekten jag var ute efter. Det var en rolig, inspirerande kväll därute i min ensamhet men jag behöver nog ett gråfilter till för att få till det ännu bättre. Och en kurshelg!

 Nästa gång åker jag till Apelvikens klippor eller Gubbanäsan på Getterön.

Så här slutade kvällens övning.

PS Förälskelsen till stativ och vinkelsökare är hetare än någonsin DS

 

 Postat 2011-03-30 22:43 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Jag är djupt förälskad

Det är kul och inspirerande när ett blogginlägg leder till vidare diskussioner. I förra inlägget lovordade jag min nya vinkelsökare. Det blev gubbvarning på den hyllningen men jag fortsatte och vid vårt tisdagsmöte i Varbergs Fotoklubb lyfte jag fram en annan hjälpreda som jag håller lika högt - stativet. Ny gubbvarning utfärdades och möjligen med rätta.

Men det hjälps inte, utan stativet blir det suddigare i mitt bildarkiv, så är det. Den här bilden är inte så märkvärdigt bortsett från att det är en ful rackare som är modell men hyfsat skarp och med lite skärpedjup. Den är tagen med 200 mm mackro, 1/30 sekund, bländare 11 och på 400 ASA.

Och stativ.

Men jag är inte sämre än att jag kan erkänna att jag hade önskat att kunna ta bilden på frihand med bibehållen skärpa för visst är det lite omständligare med alla tillbehören. Och ett och annat motiv hinner dessutom fösvinna innan allt är riggat.

Trots det, jag är djupt förälskad i min vinkelsökare liksom mitt stativ och vårdar dem ömsint.Postat 2011-03-02 19:54 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera