Så som jag ser det

Kust, hav och natur. Därtill lite text som tillsammans med bilden blir intressant och kanske väcker tankar. Kanske överraskar jag någon gång med något annat än naturbilder. Det hoppas jag ni kan stå ut med.

Lite svartvitt från Fågeludden

Dagens fågelguidning vid Fågeludden blev inte så ansträngande utan att jag hann att strosa runt med kameran och fotografera de fina omgivningarna och byggnaden som också den är fantastiskt fin. Eftersom jag laddat hem en provversion av Nik Collektion är det svartvitt som gäller. Försöker övertyga mig om att det är en serie program som jag absolut måste ha...

När det gäller fågelskådningen finns inte så mycket att rapportera. Isen ligger runt 40 cm tjock i Hornborgasjön. Några få, 6-8 stycken, tranor håller till vid Trandansen och nästan alla andra fåglar, främst änder, gäss och svanar håller till vid det öppna vattnet vid sjöns utlopp. Där sågs också en havsörn segla under eftermiddagen. Troligen hanen av det par som häckar i området och som döpts till Valdemar då han ringmräktes som unge i Valdermarsvik. Havsörnsparet har hittills, sedan 2003, kläckt fram 26 friska ungar och anses vara ett av Sveriges produktivaste par.Postat 2013-03-31 21:11 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Nötskrikan förgyllde min morgon

Nötskrikan är en skräning fågel, riktigt vacker men skygg och svår att komma när. Det gäller att överlista den genom att i det längsta hålla sig still så kan den plötsligt sitta inom fotoavstånd. Lättare sagt och gjort i den här kylan men i morse hade jag lite tur när den plötsligt dök upp. Jag hann med några exponeringar innan den skrikande drog vidare.

Några bilder på en entita hanns också med innan vi drog till Fågeludden för den traditionella påsklunchen.

Entita.

En gammaldags entita.

Den nyaste utsiktsplatsen vid Fågeludden. Här ska jag tillsammans med gode vännen i Falbygdens Fågelklubb, Helge Sundén, guida i morgon mellan 11-14. Frågan är vad vi ska visa/berätta för besökarna? Vid tidigare års gudingar har vi kunna räkna in och visa besökarna mellan 35-40 arter olika fåglar. Nu ligger isen tjock på Hornborgasjön men nån kaja eller kråka ska vi nog lyckas spana in. Har vi riktig tur kan någon havsörn dyka upp inom synhåll, kanske Valdemar vars hona/fru ligger på ägg någonstans i omgivningen.Postat 2013-03-30 22:25 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Konstrunda med naturbilder inspirerade

Långfredagens väder inbjöd till inomhusaktiviteter så det blev besök på ett par naturfotoutställningar. Bjurums gamla skola fungerar idag som cafe och utställningslokal. Just nu är det Johan Mårtensson, Falköping som ställer ut och det är väldigt fint fångade bilder på kungsörn.

I Friggeråkers bygdegård ställer  Eva Lindén ut drivvedskonst och Torbjörn Skogedal naturbilder. Drivvedskonst är kanske inte min grej men där fanns alster som skulle få ta plats i mitt finrum. Detsamma gäller några av Torbjörns Skogedals bilder där jag särskilt fastnade för en bild på en smålom. 

På min egen lilla fotorunda fanns förstås ingen smålom att plåta utan det blev några bilder på de vanliga vinterfåglarna.

Nötskrikan har näbben full.

Talgoxe.

Större hackspett.

Grönsiska.

Blåmes.

Nötväcka.

Svartmes.Postat 2013-03-29 20:02 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Färglöst men så otroligt kul

När jag för ganska exakt 50 år sedan började fotografera var det svartvitt som gällde. Min pappa gav mig de första kunskaperna och lånade ut sin 6x6 Ikoflex. Det var en spännande värd som öppnade sig och intresset växte. Tillsammans med en kompis hyrde jag en källarlokal av bostadsbolaget där vi bodde i Varberg och inredde till mörkrum. Där tillbringade vi många timmar och skapade svartvita bilder. Men så kom färgen på allvar och det blev många år med diabilder och det svartvita föll i glömska.

Men nu har glöden för det svartvita vaknat till liv igen. Det är hur kul som helst och det känns som att förflytta sig många år bakåt i tiden. Men svartvitt har en stor tjusning, det är något särskilt som lockar som jag inte riktigt kan sätta fingret på.

Jag är verkligen nybörjare på svartvitt men hoppas kunna utveckla det. Jag använder en enkel teknik och har inte investerat i något specialprogram för svartvitt. Det kanske kommer, det går att köpa Nik Collektion för runt en tusenlapp och det kanske kan vara nåt. Jag gör bilderna i Lightroom, gör dem så bra jag kan i färg och konverterar därefter till svartvitt. Ska jag ha en ram går jag vidare till PS och när jag ändå är där händer det att jag drar lite i de spakarna också tills jag tycker det ser bra ut.

Med det så önskar jag er alla en riktigt glad påsk.Postat 2013-03-28 20:22 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Domherren en lysande stjärna

Några bilder från den tidiga morgonturen.Postat 2013-03-27 10:06 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 3 ... 4 Nästa